İsviçre’de ulaşım için mevcut olan alternatiflerden her yazıda ayrı ayrı bahsetmek yerine seçenekleri tek bir başlıkta toplamak istedik. Hem toplu taşıma hem de kendi kullanacağınız araçlarla gezebilmek için ipucu olabilecek noktalara değinelim.
Normal şartlarda kişisel aracın en rahat ulaşım yöntemi olacağını söyleyebilirdik. Ama söz konusu İsviçre olunca bu kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Lauterbrunnen gibi yerlerdeki araç trafiğine kapalı köyler, Bernina ve Glacier Express gibi tek yön 6-8 saat civarında süren enfes tren yolculukları toplu taşıma opsiyonunu güzel bir seçenek haline getiriyor.
Kişisel Araç
İsviçre’de ulaşım için kendi aracınızı kullanmak istiyorsanız, ilk yapmanız gereken vinyet satın almak. Eğer kiralık araç ile seyahat edecekseniz ve aracı İsviçre’den kiraladıysanız sizin için bir sorun yok. Ancak, civardaki Avrupa ülkelerinden İsviçre’ye giriş yapacaksanız vinyeti satın almanız gerekiyor. Bunu sınırdaki kontrol esnasında alabilirsiniz ve fiyatı 40 CHF. Ancak, özellikle tatil dönemlerinde çok uzun kuyruklara kendinizi hazırlamanızı öneririz. Bu kuyruklardan kaçmanın yöntemi de var elbette. O da vinyeti internetten, bir miktar daha fazla ödeyerek satın alabilirsiniz. Örneğin Hollanda’dan almanın ücreti 41.8 €. Bu şekilde önceden alırsanız, sınırda sıra beklemeden doğrudan geçiş yapabilirsiniz. Vinyeti aracın ön camının sol alt veya üst köşesi ya da dikiz aynasının hemen altına yapıştırmanız gerekmekte. Vinyeti satın aldığınıza dair faturayı saklamayı da unutmayın. Bazen polis faturasına kadar sorabiliyor.

İsviçre’de yakıt çevre ülkelere oranla bir miktar daha pahalı. O nedenle deponuzu sınıra yakın bölgelerdeyseniz karşı tarafa geçip doldurmayı tercih edebilirsiniz. Litre başına yaklaşık 0.2-0.3 €’ya kadar fiyat avantajı söz konusu.
Özellikle büyük şehir merkezlerinde otopark konusu canınızı çok yakabilir. Örneğin Luzern merkezinde günlük ücreti 56 CHF olan otoparklar mevcut. Bu fiyatlardan kurtulmanın yolu, otellerinizi otopark indirimi sağlayan veya kendi otoparkı olan yerlerden seçmek olabilir. İkinci bir yöntem ise şehir merkezinden 15-20 dakika kadar uzakta yer alan daha ucuz otoparklara bırakıp toplu taşıma kullanmak olabilir.
Otoyolda hız sınırı konusuna dikkat etmenizi özellikle öneririz. Radardan kaçmak çok mümkün değil. Hız sınırından çok emin olmadığınız yerlerde, etrafınızdaki İsviçre plakalı araçların arkasına takılmakta fayda var.
Toplu Taşıma
Tren, teleferik, tekne gibi farklı farklı ulaşım yöntemleri olsa da, hepsi için SBB ile muhatap olacaksınız. O nedenle önceden uygulamasını indirmenizi öneririz. Her ne kadar Google Maps tren saatlerini gösteriyor olsa da, bazı hatalarla karşılaştığımızı söylemeliyiz.
Özellikle Hollanda trenlerinden sonra, tren yolculuğunda konfor ve dakiklik beklentimiz çok düştüğünden mi bilinmez, İsviçre’de toplu taşımadan çok memnun kaldık. Hem konfor hem de dakiklik anlamında oldukça başarılı bir sisteme sahipler. Üstelik “Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan” dercesine, en ücra noktaya kadar ulaşım mevcut.





Bana fiyatlardan bahset dediğinizi duyar gibi olduk. Turistik özel hatlar haricinde fiyatlar İsviçre ölçeğinde normal diyebiliriz. Örneğin Cenevre – Zürih treni tek yön 44 CHF veya Basel – Luzern treni 17 CHF. Eğer çok fazla yolculuk etmeyi planlıyorsanız veya Glacier Express, Jungfraujoch gibi özel deneyimler peşindeyseniz sizi indirim kartları bölümüne alalım.





Seyahat İndirim Kartları
Swiss Travel Pass
İsviçre’de ulaşım seçeneklerinin tümünde geçerli olan ve SBB tarafından işletilen tüm sistemleri ücretsiz kullanmanızı sağlayan bir kart. Ayrıca, Jungfraujoch gibi aktivitelerde de %25-%50 arasında bir indirim sağlıyor. Eğer ülkeyi boydan boya trenle gezmek istiyorsanız sizin için en uygun kart kendisi. Gün sayısı, esneklik gibi bir çok seçeceği mevcut. Bernina, Glacier Express gibi trenler de bu kart kapsamında kullanılabiliyor.





Swiss Half Fare Card
Açıklamaya gerek var mı bilmiyoruz, adı yeterince kendini ifade ediyor çünkü. Hemen her araçta ve aktivitede %50 indirim sağlıyor. Yalnız bazı aktivitelerde %25’le sınırlı bu indirim. Önceden kontrol etmenizde fayda var.
Bölgesel Kartlar
Ülkenin kalanını arabayla gezdiğimiz için biz Jungfrau Pass’i tercih ettik. Lauterbrunnen ve etrafındaki tüm toplu taşıma araçları, Jungfraujoch ve Harder Kulm çıkışlarını kapsıyor. Kendi içinde versiyonları mevcut. Biz en küçük olan kartın 3 gün geçerli olanını aldık. Civardaki göllere gidecekseniz veya daha uzun kalacaksanız kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.





Junior Travelcard
Çocuklarınızla keyifli bir tatil geçirmeniz için en önemli olan noktaya geldik. Toplu taşıma 6 yaşına kadar ücretsiz. Ama bununla sınırlı değil. 6-16 yaş arasındaki çocuklarınız için bir yıl geçerli bu kartı 30 CHF karşılığında alabilirsiniz. Yanınızda siz olduğunuz sürece, çocuklarınız bu kart ile tüm toplu taşıma araçlarına bir yıl ücretsiz binebilirler. Tabi kendiniz için geçerli bir kart almayı unutmayın. Çocuğunuzun kartı size bir indirim veya ücretsiz biniş hakkı sağlamıyor.
Otel İndirimleri
Birçok bölgede otellerin sağlayacağı indirimler mevcut. Interlaken’da Harder Kulm çıkış indirimi, Luzern’de şehir içi ücretsiz toplu taşıma kartı gibi. Rezervasyon yaparken veya otele ulaştığınızda bunlarla ilgili bilgi istemeyi unutmayın.
Instagram‘da bizi takip etmek isterseniz çok seviniriz. Barselona ile ilgili paylaşımlarımıza #uhbarselona etiketinden ulaşabilirsiniz.
Youtube‘da da varız. Bekleriz.