Sevgili Uçan Hollandalılar, Hollanda nasıl güzel mi? İsmi lazım değil her yerde serbest mi?? Durun durun! Bu sefer ciddi konulardan bahsedeceğiz. İstiyoruz ki yukarıdaki soruların cevaplarını gelin, burada kendiniz verin.
Hollanda’ya yerleşmeyi kafaya koydunuz. Ama halletmeniz gereken ufak bir konu var: oturum izni. Bu yazıda Hollanda oturum izni hakkında bilmeniz gerekenler, hangi durumlarda oturum izni alınabilir, oturum izninize kavuşabilmeniz için izlemeniz gereken adımlar neler gibi konulara değineceğiz. Biz Hollanda’ya iş vasıtasıyla geldik. Bu yüzden bu konuda tecrübeliyiz. Aşağıda farklı yöntemlerle buraya gelebilmenin yollarını yazdık. Ancak detaylı bilgiye sahip değiliz. Şimdiden uyaralım.

Hollanda’da 90 günden fazla kalmak niyetindeyseniz, mutlaka oturum izniniz olması gerekiyor (90 günden az kalmak için standart vize yeterli). Oturum izni, iş, aile birleşimi, eğitim, au pair’lik gibi durumlar için verilebiliyor. Bazı ülkelerin vatandaşları oturum izni olmadan Hollanda’da yaşayabilse de, Türkler maalesef bu gruba girmiyor.
Hollanda oturum iznini alabilmek için gerçekten geçerli bir sebebiniz olması lazım. Yoksa elinizi kolunuzu sallaya sallaya, “Hollanda da güzel ülkeymiş, burda yaşanır haa” diyerek ülkeye giriş yapmaya çalışmayı düşünüyorsanız. Şimdiden uyaralım, düşünmeyin:)
Başvuru sebebine göre belgeler farklılık gösteriyor. Biz oturum iznimizi iş sebebiyle aldığımız için kendi tecrübemizi de aktarıyor olacağız.
Bilmeniz Gereken Terimler
Konuya hakimiyet sağlayabilmek için belli terimleri, kurumları mutlaka bilmek gerekiyor.



IND (Immigration and Naturilisation Service) / Göçmen Ofisi
Oturum iznini almanın yolu IND yani Göçmen Ofisi’ne başvurudan geçiyor. Bütün kararları burası veriyor. Adını Tarkan’ın da dediği gibi kalbinize yazın.
MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf)
MVV’yi, bazı ülke vatandaşlarının alması gereken özel bir vize gibi düşünebilirsiniz. Ön oturum izni diyebiliriz. Turistik vizeler C tipi iken, MVV D tipi vize olarak da geçiyor. Bunun sayesinde Hollanda’ya turist vizesi olmadan girebilir ve oturum izninizi Hollanda’da teslim alabilirsiniz. Fakat bu asıl oturum izni değil. MVV 3 aylık olarak veriliyor. Hollanda’ya giriş yaptıktan sonra 2 hafta içerisinde oturum izni kartınızı teslim almanız gerekiyor.
Sponsor
Birçok oturum izni çeşidinde sponsor gerekli. Sponsor bir kişi ya da kurum olabilir. İş bulduysanız şirketiniz, yüksek lisans yapacaksanız üniversiteniz sizin sponsorunuz. Yani bir nevi sizin gelmeniz için ön ayak olan güzel insanlar.
İş bulma rehberinde daha detaylı bahsedeceğiz ancak IND’de sponsor olabilecek şirketlerin ve eğitim kurumlarının bir listesi mevcut. Buradan listeye ulaşabilirsiniz. Eğer şirketin, eğitim kurumunun ismi burada geçmiyorsa sponsor olamaz. Ancak sponsor olmak için başvurabilir. Fakat bazı şirketler pahalı bulduğu için buna yanaşmıyor.
Highly Skilled Migrant (Çok Yetenekli Göçmen)
Bu terimi de bilmekte fayda var. Türkiye’den Hollanda’ya çalışmaya gelen birçok kişi bu statüde geliyor. Bunun hem işveren hem de çalışan için avantajları var. Bunu yine Hollanda’da iş bulma rehberinde daha detaylı anlatıyor olacağız. Diyelim ki evlisiniz ancak eşlerden biri iş buldu. Eşinize de sizle aynı anda oturum izni çıkıyor. Zaten başvuruda beraber belgeleri veriyorsunuz. Bu sayede iş bulmadan Hollanda’ya sizle beraber gelebilir ve çalışmak istiyorsa iş arama sürecine Hollanda’da devam edebilir.
Bir de Highly Skilled Immigrant’lar oturum izinlerini, IND ofisi yerine Hollanda’da yaşayacakları şehirde bulundan Expat Center’dan da teslim alabiliyorlar.
Tabii ki de Highly Skilled Migrant için kendi fotoğrafımızı koyduk:)



Hangi Durumlarda Oturum İzni Alınabilir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi oturum izni farklı durumlarda verilebiliyor. Kısa kısa onlardan bahsedip bizim de Hollanda’ya gelme şeklimiz olan iş bularak gelmeye değineceğiz (Adeta ders anlatıyoruz).
Aile Birleşimi / Partnerlik
Hollandalı veya Hollanda oturum izni sahibi biri ile evlenirseniz ya da partner olursanız siz de oturum izni alabiliyorsunuz. Hatta sevgililik durumunda bile verildiğini gördü bu gözler. Bunun için partneriniz olan kişinin sizin sponsorunuz olup, başvuru yapması gerekiyor ve birlikteliğinizin kanıtlanması gerekiyor. Burada söz konusu olan sponsorlukta yukarıda bahsettiğimiz listeye kayıt olma zorunluluğu yok. O şirket ve eğitim kurumları için geçerli.
Sevgililik durumu için fotoğraflarla kanıtlama işinin olduğunu duyduk. Oturum izni alındıktan sonra aynı adreste yaşama zorunluluğu var. Aynı durum eşler için de geçerli. Zaten aksi saçma olur değil mi?:)
Sevgilinizin yanına geldiniz fakat ayrıldınız. Şimdi ne olacak dediğinizi duyar gibiyiz. Bu yüzden insanlar genelde arkadaşça ayrılıp, aynı adrese kayıtlı olma durumunu sürdürüyorlar. Ancak teoride paşa paşa dönmeniz gerekiyor.
Eş Durumundan Gelme
Diyelim ki bir Hollandalı ile yuva kurdunuz ya da Türk eşinizin oturum izni ile Hollanda’ya yerleştiniz. Bu durumda sizin oturum izniniz eşinizin/partnerinizin oturum iznine bağlı olmuş oluyor. Bu ne demek, bir sebepten eşinizin/partnerizin oturum izninde sıkıntı olursa (iş vasıtasıyla geldi ancak işini kaybetti), bu durumda sizin de oturum izniniz tehlikeye girmiş oluyor. Eğer geldikten sonra işe başladıysanız, işvereninizden sizin adınıza bir oturum izni başvurusu yapmasını isteyebilirsiniz. Böylece her türlü durum için kendinizi garantiye almış olursunuz.
Türkler için Özel Şartlar
Hollanda ile Türkiye arasında özel bir anlaşma var. Bu anlaşma ile bizlere özel bazı avantajlar getirilmiş. Bunlardan bir tanesi ve bu yazıda bahsedeceğimiz, Hollanda’ya iş sebebiyle gelen Türkler eş, çocuk yanı sıra, anne, baba, anneanne, babaanne, dede ve hoşunuza gider mi bilmem ama kayınvalide, kayınpederi bile getirebiliyorlar. Bunun için oturum izni olan kişinin yine başvuru yapması ve getirdiği kişilerin masraflarını karşılayacağını belgelemesi gerekiyor. Detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.
Eğitim
Hollanda’ya eğitim sebebiyle geldiğinizde oturum izni alınabiliyor. Tabii ki bunun için de belirli şartlar var. Lisans, yüksek lisans, doktora veya araştırma için Hollanda oturum izni sağlıyor. Bunun için okuldan kabul almış olmanız ve eğitim kurumunun buradaki sponsor listesinde olması gerekiyor. Bunların dışında farklı gereksinimler de var. Kendi durumunuza özel bilgilere şu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Eğitiminizi veya araştırmanızı tamamladıktan sonra Hollanda’da çalışma niyetiniz var ise bunun için ekstra 1 yıl oturum izni veriliyor. Bu ek süre için de yeni bir başvuru yapılması gerekiyor. Detaylar şurada.
Au pair (Çocuk bakımında gönüllü yardımcı)
Hollanda’ya au pair’lik yapmak için de gelme olanağı var. 18-31 yaş aralığında olan kişiler bunu yapabiliyor. Evinde kalacağınız ailenin adresine kayıt oluyorsunuz ve tüm masraflarınız onlar tarafından karşılanıyor. Bu konsept birçok ülkede var. Hollanda’ya farklı imkanlarla gelemiyorsanız bu da denenebilir. Unutmayın bu yöntem sadece bir yıl için geçerli ve iki defa yapılamıyor. Detayları şuraya bırakıyoruz.
İş Vasıtasıyla Gelme
Hollanda’da tam zamanlı bir iş bulup oturum izni alabilmek, aslında sanıyoruz Türkler tarafından özellikle son birkaç yılda epey revaçta olan bir yöntem. Aslında bu şekilde bir bakıma oturum izni alabilmenin nispeten daha rahat olduğunu da söylemeliyiz. İş derken yazar burada maaşlı bir işten bahsediyor. Hollanda’da iş kurabilir ya da farklı iş fırsatları yakalayabilirsiniz. Bu durumlarda oturum izniyle alakalı detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
Oturum İzninin Çıkması
Biz kendi tecrübemiz üzerinden iş vasıtası ile oturum izninden bahsedeceğiz. Bizdeki süreç şöyle oldu. Önce ben (Zeynep) iş buldum. Anlaştığım şirket zaten IND’de kayıtlı bir sponsordu. Süreçlere de oldukça hakimdi. IND’deki süreçleri başlatmak için gerekli belgeler var. İmzalı iş sözleşmesi (şaşırdık mı?), pasaport fotokopileri, geçmişte bir haltlar karıştırmadığınızı teyit ettiğiniz Antedecents Certificate (eşiniz var ise aynı formu o da imzalayacak) evlenme kayıt örneği gibi belgelerle IND’ye başvuru yapılıyor. Sonrasında yapılacak tek iş cevabı beklemek. IND 90 gün dese de bizim tecrübemiz de, çevremizdekilerin tecrübesi de hep 3-4 hafta içinde sürecin sonuçlandığı.
Oturum İznine Kavuşabilmeniz İçin Yapmanız Gerekenler
1- Yukarıda bahsettiğimiz gibi Türklerin önce MVV alması gerekiyor. MVV için başvuruyu sponsorlar yapıyor. Diyelim ki iş buldunuz. Şirketiniz hem MVV’ye hem de oturum iznine aynı anda başvurabiliyor. Aslında MVV ile oturum izni aynı anda onaylanıyor. MVV’yi Hollanda’ya geldikten sonra oturum iznini almak için kullanıyorsunuz gibi düşünebilirsiniz.
2- IND eğer MVV’yi onaylarsa muhtemelen şirketiniz size haber verecek. Ama aynı zamanda Hollanda Başkonsolosluğu’ndan da bir email gelecek. Bu email’de yapmanız gereken her şey yazıyor olacak.
3- O email ile gönderilen link üzerinden randevu alacaksınız. Randevuya giderken de götürmeniz gereken belgeler var. Siz yine o email’i bekleyin. Ancak biz aşağıdaki belgeleri hazırlamıştık. Fikir olması açısından faydalı olabilir.
- MVV formu (Form şurada). Bu form Hollanda’ya yerleşecek tüm aile üyeleri için doldurulmalı.
- En az 6 ay geçerliliği olan pasaport
- 2 adet son 6 ayda çekilmiş 35×45 mm ölçülerinde, açık arka fonlu fotoğraf – biyometrik gibi düşünün, sadece boyutu farklı
- Uluslararası doğum belgesi (Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak)
- Evli olanlar için evlenme kayıt örneği (Nüfus Müdürlüğü’nden)
- Eşinizin/partnerinizin pasaport fotokopisi
- Evli olanlar için evlilik cüzdanı
- Nüfus aile kayıt örneği (E-devlet üzerinden ya da Nüfus Müdürlüğü’nden)
Şu an istenen belgeler değişmiş olabilir. Biz bu işlemleri 3 yıl önce halletmiştik. Size en doğru bilgiyi konsolosluktan gelecek email veriyor olacak.
Önemli not: Belgelerin çevirisini yeminli bir tercümana yaptırıp, tercümanın yemininin bulunduğu noterde apostilletmeniz gerekiyor. Yani bu işlem ile belgenin uluslararası geçerliliği olmuş oluyor. Genelde konsolosluk civarında tercüman bulunuyor. Yine de bu işi son dakikaya bırakıp yeniden randevu almak zorunda kalmamanız için önceden yapmak önemli.
4- Randevunuza gidip bütün belgeleri teslim etmeniz gerekiyor. Başvuru esnasında parmak izi alınıyor ve fotoğraf çekiliyor.
5- Belgeleri teslim edip aynı gün içerisinde pasaportumuzu MVV vizeli olarak teslim aldık. O günkü mutluluğumuzu anlatamayız. Bizim için epey büyük bir adımdı.
6- Bu vize ile Hollanda’ya giriş yapabilirsiniz. Hollanda’ya giriş yaptıktan sonra 2 hafta içerisinde asıl oturum izninizi almanız gerekiyor. Bu konu kritik.
7- Oturum izninizi teslim alınca bir kutlama yapmak. Farkındayız. Bu çok büyük bir adım. Keyfini çıkarın.
Tebrikler! Artık Hollanda’da oturum izni alabilmek için gereken birçok şeyi biliyorsunuz. Umarız bu yazı size yardımcı olmuştur. Sorularınız olursa yorumlara bekliyoruz.
Şimdiden herkese bu süreçte bol şans!
Bizi Instagram’dan takip edip, gezilerimize eşlik etmek isterseniz çok seviniriz.
Sevgiler!
36 Comments
Gayet açık ve net olan yazınız için teşekkürler. Ayrıca benin için umut verici bile oldu diyebilirim. %100 İngilizce İnşaat Mühendisliği mezunu mühendis olarak highly skilled tarafına başvurma hakkına sahip olabiliyor muyum ve Kanada veya İngiltere gibi banka hesabında belirli miktar para bulundurmak gerekiyor mu diye soracaktım?
Merhabalar, güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. Bildiğimiz kadarıyla Hollanda hesapta belirli bir miktar para bulunmasını istemiyor. Önemli olan Hollanda’da iş bulabilmek ve highly skilled migrant için gereken minimum maaşı almak. Teorik olarak bir sıkıntı yok anlayacağınız. Burada kritik konu diploma denkliği olabilir. O konuyu iyi araştırmak lazım. Biz de konuyu araştırıp öğrenmeye çalışıyoruz. Bol şanslar!
Merhaba, yazınız çok açıklayıcı olmuş. Teşekkür ederim. Elinize, emeğinize sağlık. Konuyla alakası yok ama benim İngilizcemi geliştirmem lazım bunun için tavsiyeniz olur mu acaba?
Bol bol dizi izlemenizi öneririz. Friends, How I Met your Mother, the Big Bang Theory gibi diziler hem eğlenceli hem de dilleri nispeten daha anlaşılır. Kolaylıklar dileriz.
Pingback: Hollanda'ya Ankara anlaşması İle Gelmek - Uçan Hollandalılar
Merhaba,
Ben AB vatandaşıyım eşim Türk, ben Hollandaya gelirsem eşime de oturma izni alabiliyorum diye anladım yazınızdan doğru mudur? Bir de benim iş bulmam şart değil sanırım ben Hollanda da yaşamak istiyorum eşime de oturma alabiliyoruz değil mi iş vb koşul olmadan?
Teşekkürler,
Merhabalar, https://youtu.be/notMTwLrQTE videomuzda detaylardan bahsediyoruz.
Merhaba bende Hollanda’ya gelmek istiyorum Türkiye’de elektrik elektronik mühendisliği okuyorum orada denklik için ne yapmam gerekiyor bilginiz varmı kolay gelsin iyi günler
Denklik almanıza gerek yok.
Merhaba, kabul aldığımız firmaya IND başvurusu için gönderilecek gerekli belgelerin tamamına nereden ulaşabilirim?
IND den detaylara ulaşabilirsiniz.
Mülk satın almamız durumunda kalıcı oturum izni veriliyor mu?
Hayır verilmiyor
Merhaba ucan hollandalilar esim hollandadan aile birlesmesi icin basvuru yapti vizem geldiginde izlicegim yol nasil olmali burda yazdiginiz basvuru formunu ben nasil doldurucam esim yaptigi icin basvuruyu
Konsolosluktan gelecek emaili bekleyin. Orada yapmanız gerekenler belirtilecek.
bir sonuç geldi mi özge hanım?
Merhaba ben psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunuyum. Hollandaya dil okulu aracılığıyla gidip orada oturun almak istiyorum bunun için ne yapmam gerekir. Bilginiz varsa mesleğim de iş bulma imkanım nedir ?
Merhabalar,
Bildigimiz kadari ile dil okulu icin geldiginizde sadece egitimin suresi kadar bir oturum alirsiniz. Bu sekilde gelenler var ama detayini maalesef biz bilmiyoruz.
Kendi mesleginizi yapabilmeniz icin diploma denkligi almaniz ve cok iyi seviyede Hollandaca bilmeniz gerekiyor.
Bol sanslar!
Merhaba. Akış ve detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Okurken keyif alıyorum. Size bir sorum var. MVV aldıktan sonra Hollanda ‘ya me kadar süre sonra gittiniz? Orada oturum kartınızın matbu olarak hazır olması için ayrıca bir başvuru yaptınız mı? MVV 90 gün kadar geçerli ilen neden oturum kartınızın 2 hafta içerisinde alınması gerektiğini anlayamadım.
Biz MVV ciktiktan yaklasik 1 ay sonra Hollanda’ya gittik ve oturum iznimizi aldik. MVV sizin sadece vizesiz Hollanda’ya girmenizi sagliyor. Oradaki yasal durumu bilemiyoruz ama MVV ile giris yapildiginda 2 hafta icerisinde oturum izninin alinmasini istiyor IND.
Vizeniz Konsolosluğa geldiginde hemen aldinizmi yoksa size pasoport sonradan mi teslim edildi bi ucret odedinizmi bunun icin
Merhabalar,
Randevu alip hemen teslim aldik. Herhangi bir ucret odemedik.
Merhabalar siz vize başvurusunu yaptıktan ne kadar süre sonra vizenizi aldınız gün olarak 90 gün içinde cevap vericeklerini söylüyorlar ya siz kaçıncı günde aldınız onayı
Merhaba babam Hollanda da oturum izni ve vatandaslik aldi bizi de isteyebilir o yuzden sorum olacakti oraya gidince oturum izni icin en az 3 yil orda kalmak gerekiyor deniliyor dogru mudur bunun suresi ne kadardir oturum izni icin
Merhabalar, şu videomuzda detaylardan bahsediyoruz: https://youtu.be/notMTwLrQTE
Merhabalar. Hukuk mezunuyum. Orada vasıfsız bir işte çalışacağım. Diplomamı kullanarak alabileceğim en iyi vize hangisi sizce? Mvv ile gidip orada iş bulduktan sonra ind ye başvursam olur mu?teşekkürler.
Merhaba. Ben 51 yaşında turist rehberiyim. Hollandada yaşamak ve rehberlik yapmak için ne yapmam gerekiyor? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz, bilgi alabilecğim bir link de olur. Sevgiler..
Merhaba benim abim hollandali biriyle evli ve 8 senedir hollandada yasiyor. Beni yanina aldirmasi munkun olurmu aile sebebiyle, ve yegenim mayista dogacak ona bakmam icin aldirabilir mi?
Merhabalar, maalesef bu şekilde sizi aldıramaz.
Sevgiler
merhaba eşimle 02.12.2021 tarihinde tr de evlendik.Eşim 06.12.2021 tarihinde ind ye online başvuru yaptı ve 13.12.2021 de belediyeye evliliğimizi tanıtmak için evrakları teslim etti…Hala süreç bekliyoruz ind onayı…Son süreçler hakkında bir bilginiz mevcutmudur? 10. ayda başvuru yapan birine 11.ayın başında 21 günde vermiş onayı
Merhabalar, pandemi sebebiyle süreçlerin çok uzun olduğunu duyduk ancak ne zaman çıkacağı konusunda bir fikrimiz yok maalesef. Bol şanslar!
Merhaba ben hollandada kaliyorum erkek kardesimi buraya turist vizesiyle geldi 1 ay zamani var ama burda kalmak ve calismak istiyor bizimde muhasebe sirketimiz var biz sponsor olabilirmiyiz acaba simdiden tesekkurler
merhaba eşime bugün ind’den mvv vize onay yazım geldi…şimdi ne yapmamız gerekiyor?direk konsolosluğa mı gitmem gerekiyor? işlemler hakkında bilgi verebilecek kimse varmıdır?
merhaba ;
eş isteği ile ind mvv vize onayını verdi…Evraklar konusunda kafam allak bullak oldu ! Mesela nüfus kayıt örneği apostilli ve noter onaylı diyor…Bana bu konuda deneyimi olan birisi destek olabilir mi?
Öncelikle belgenizi nüfus üdürlüğünden lamnız gerekmektedir. Belge Türkçe olacağı için yeminli tercümanda çevirtip notere onaylatmalısınız. Sonrasında da belgenizi apostilletebilirsiniz.
NOT: Sizin için zaman geçmiş olsa da belki bir başkası okuyarak faydalanabilir 🙂
Harika bir özet yazı, bilgilendirme için çok teşekkür ederiz,
Sormak istediğim konu, bulduğumuz işin net veya brüt olarak ne kadar gelir olması gerekiyor oturum başvurusu yapabilmek için? Böyle bir limit var mı?