Gaziantep (Yazının geri kalanında Antep diyeceğiz) Türkiye’de yaşayan herkesin en az bir defa gitmesi gereken şehirlerden biri. Tamam ülkemizin her yerini görmeliyiz ama Antep’in yeri başka. Hem tarihsel geçmişi, hem de yemekleri ile kalbimizi çalan şehre biz 3 kere gittik. Bir 3 kere daha gideriz galiba:)

Antep tam bir gastronomi şehri. Hatta o kadar ki Antep gastronomi dalında UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı” na eklenmiş. UNESCO’nun kültürel çeşitliliğin desteklenmesi için oluşturduğu bu listede şu an 170 şehir var. Asın bayrakları.

Aşağıda tekrar değineceğiz ve de tarihi bilgilerle sizi çok sıkmak istemeyiz. Ancak her ne kadar yazının kalanında Antep diyeceğiz desek de “Gazi” ünvanını sonuna kadar haketmiş, çok acılar çekmiş bir şehir burası. Çok yalnız kalmış. Tüylerimizi diken diken eden hikayeler okuduk. Örneğin adını şehrin birçok yerinde göreceğiniz Şehit Kamil. Antep işgali sırasında 14 kaşındaki Mehmet Kamil annesi ile yolda yürürken, şehri işgal eden Fransız askerleri tarafından durdurulurlar. Askerler anneyi peçesini açmak için zorlarlar. Kamil duruma dayanamaz ve yerden bir taş alarak askerlere atar. Askerler tarafından süngüyle şehit edilir. Antep müdafaasının ilk şehidi böylece verilmiş olur. Bunun gibi yüzlerce hikaye var.

Mutfağına zaten diyecek yok. Hatta bizim başımıza şöyle de komik bir olay geldi. Döneceğimiz gün Ankara’daki yoğun sis sebebiyle uçağımız iptal oldu. Ertesi günün akşamına bilet bulabildik. Ama duruma hiç üzülmedik. Çünkü bir gün daha fazla kalmak, daha çok lezzet deneyebilmekti.

Bu arada biz Antep öncesi Adana ve Hatay’ı gezip öyle gelmiştik. Adana Gezi Rehberi‘mizi ve Hatay Gezi Rehberi’mizi okumanızı tavsiye ederiz.

Okurken ağzı sulandıran Gaziantep Yeme İçme Rehberi‘ni de mutlaka okuyunuz, okutturunuz:)

Keyifli okumalar!

Bu arada Gaziantep videomuzu da aşağıya bırakıyoruz.

Gaziantep’e Ne Zaman Gitmeli?

Bizce yıl boyunca ziyaret edilebilecek yerlerden. Biz Aralık’ta gittiğimizde de akşamları hariç üşümedik. Karasal iklim hakim olduğundan yazlar sıcak ve kurak; kışlar soğuk ve yağışlı:) Bahar ayları daha ideal, ancak biletler ve konaklama da daha pahalı. Eylül ayının ilk haftası Fıstık Festivali oluyor. Belki ilginizi çeker.

Gaziantep’te Ne Kadar Kalınır?

Aslında 2 tam gün kalırsanız şehri rahat rahat gezersiniz. Eğer gezinizi Halfeti ve Rumkale ile birleştirmek niyetindeyseniz 3 güne ihtiyacınız var.

Gaziantep’te Nerede Kalınır?

En mantıklısı tabii ki şehir merkezine yakın konaklamak. Biz şimdiye kadar kaldığımız yerleri sıralayalım:

Ali Bey Konağı

İlk gidişimizde burada kaldık ve çok sevdik. Bir kere adı üstünde konak. Çok nostaljik bir havası var. Odaları temiz. Bir de o kadar keyifli bir avlusu var ki. Tam sohbet edip, saatlerce oturmalık.

Ibis Gaziantep

Ibis genelde şehir merkezinden birazcık uzak, standart otel imkanlarını sunan, ucuz, orta kalitede oteller zinciri. Eğer konaklamaya çok bütçe ayırmak istemiyorsanız mantıklı bir alternatif. Şehir merkezine yürüme mesafesinde.

Anadolu Evleri

Eski bir Ermeni konağıymış burası. Buranın en güzel özelliği konumunun muhteşemliği. İmam Çağdaş’ın hemen arkasında:) Konumunun muhteşemliği merkezi olmasından geliyor. Ancak odaları ve özellikle yatakları çok konforlu değil. Bir diğer artısı ise kendi otoparkının olması. Arabalı geldiyseniz bu, bulunmaz bir nimet. Ayrıca avlusu çok fotojenik.

Ulaşım

Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım

En ucuz yöntem Havaş. Antep’te taksi pahalı bir ulaşım aracı. Otelinize yakın bir durakta inip, sonrasında tabanvay veya taksi ile devam edebilirsiniz.

Şehir içi Ulaşım

Antep’te gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın. Yürüyerek birçok yere gidebiliyorsunuz. Sadece Zeugma Mozaik Müzesi biraz şehir dışında. Eğer arabasız geldiyseniz oraya taksi ile gitmek mantıklı olabilir. Halfeti ve Rumkale için bir tur şirketiyle transfer için anlaşabilirsiniz. Konuyla ilgili otelinizden yardım alabilirsiniz. Arabalıysanız zaten konu çözülmüş demektir.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Zeugma Mozaik Müzesi

gaziantep zeugma mozaik müzesi taban mozaiği

Antep’te tek bir yer gezecekseniz orası burası diye düşünmekteyiz. Türkiye’nin en büyük 2. mozaik müzesi (İlki Hatay Arkeoloji Müzesi). Antepe 57km mesafedeki Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaiklerin sergilendiği ve sizi tarihte bir yolculuğa çıkaran harika bir müze. Zeugma Fırat Nehri kıyısına kurulmuş. Roma döneminde şehir altın çağını yaşamış. Burada göreceğiniz mozaikler bir zamanlar evlerin tabanlarını süslüyormuş. Mozaikler evde yaşayanların entelektüel birikimi ve sosyal statüsü hakkında ipucu veriyormuş.

Bilgilendirme ve yönlendirmeler çok başarılı. Müze çalışanları oldukça bilgili. Rahatlıkla birkaç saatinizi geçirebilirsiniz burada.

Kazı çalışmalarına 2011’de başlanan ve Muzalar Evi adı verilen mozaikleri Zeugma Antik Kenti’nin kazı çalışmalarının yapıldığı alanda sergileniyor. Gaziantep’e tekrar gidip, görmek için can atıyoruz.

Müze de çok önemli eserler var ancak biz iki tanesinden bahsedip, kalanını müzede sizin keşfinize bırakıyoruz.

Dionysos ve Ariadne’nin Düğünü renk zenginliği ve gölge teknikleri sebebiyle çok özel bir esermiş. 1992’de Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış ve yerinde sergilenmek istenmiş. Ama tarihi eser kaçakçıları boş durmamış ve 1998’de eserin üçte ikisini çalmışlar. Sonrasında kalanlar müzeye taşınmış. Interpol hala arıyormuş parçaları.

gaziantep zeugma mozaik müzesi çingene kızı mozaiği

Müzenin en popüler ve dikkat çekici eseri ise ayrı bir odada sergilenen Çingene Kızı. Aslında çok daha büyük bir mozaiğin ufak bir parçası olan bu mozaikteki kız teknik açıdan Mona Lisa’ya benzetiliyor. Sanki gözleriyle sizi takip ediyor gibi. Anlatmak istedikleri var da anlatamıyor gibi. Karanlık bir odada sergileniyor oluşu da eseri daha da gizemli hale getirmiş doğrusu. Oldukça küçük; görünce hayal kırıklığına uğramayın. Ait olduğu mozaiğin bazı parçaları Amerika’da bulunuş ve Türkiye’ye iade edilmiş. Odanın girişinde soldaki duvarda sergileniyor.

Müze her gün ziyarete açık. Müze Kart geçiyor. Giriş ücreti 24₺.

Ekim-Nisan 09:00-17:00, Nisan-Ekim 09:00-19:00 arası ziyaret edilebiliyor. Ulaşım araba ile taksi önerebiliriz. Şehir merkezinden kalkan otobüs ve dolmuşlar da geçiyormuş.

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi (Gaziantep Savaş Müzesi)

gaziantep milli mücadele müzesi

Yazının girişinde de bahsettiğimiz gibi Gaziantep’in tarihi oldukça üzücü. Belki de şehri gerçek anlamıyla tanımak için en doğru yer bu müze. Kurtuluş Savaşı öncesi şehrin durumu, savaş sırasında nasıl hiç yardım görmediği, halkın nasıl birbirine kenetlendiğini görmek bizim için oldukça vurucuydu.

gaziantep milli mücadele müzesi

Yürüyerek rahatlıkla ulaşabileceğiniz müze nedenini anlayamadığımız bir şekilde ücretsiz. Bizi hem okuyup gördüklerimiz hem de müzenin güzelliği çok etkiledi. Şiddetle burayı öneriyoruz.

Her gün 09:00-18:00 arası ziyaret edebilirsiniz.

Bakırcılar Çarşısı

gaziantep bakırcılar çarşısı

Burası Antep’te çok sevdiğimiz yerlerden. Özellikle sabah saatlerinde dükkanların yavaş yavaş açılışı izlemek, erkenci ustaların çalışırken çıkarttığı sesleri duymak çok acayip bir his. Burası aslında bir kompleks. İçinde sadece bakırcılar yok. Baharatçılar, hediyelik eşya satan yerler, ahşap oymacılar da var. Burası bizce Antep’te es geçilmemesi gereken yerlerden.

Almacı Pazarı

almacı pazarı

Geçmişte elmanın az bulunması ver burada satılması sebebiyle Almacı (Elmacı) ismini alan pazar Bakırcılar Çarşısı’nın karşısında kalıyor. En eski pazarlardan biri. Buradan baharat, patlıcan, biber kurusu gibi yanınızda götürebileceğiniz ürünler alabilirsiniz.

Tarihi Zincirli Bedesten

gaziantep zincirli bedesten

Bakırcılar Çarşısı’ndan çıktıktan sonra Zincirli Bedesten’e gidiyoruz. Tam konumunu vermek gerekirse, İmam Çağdaş’tan çıkıp sola dönüyorsunuz. Biraz ileride sağda kalıyor. Aslında 5 kapısı var. . Burası da aslında bir tür çarşı. Daha çok baharatçılar ve hediyelik eşya satan 73 dükkan var. Eskiden kasaplar varmış. Bu yüzden Et Hali olarak da biliniyor. Bu yöreye özgü “Telkari” adı verilen bir gülüş işçiliği var. Eğer ilginiz var ise çok hoş parçalar satan dükkanlar da var.

Biz baharat ve Antep fıstığı alışverişimizi buradan yaptık. Bir de zeka oyunları satan Fatih Gökgöz’ün dükkanına uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz. Eğer verdiği oyunu çözerseniz bir de hediye veriyor.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

emine görüş mutfak müzesi

Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlar’ından Ali İhsan Göğüş’ün doğduğu ev 2008 yılında Antep için önemli bir müzeye dönüştürülüyor. Gastronomi alanında bu kadar ünlü bir şehirde böyle bir müze olmaması ayıp olurdu zaten. Antep mutfağında kullanılan araç gereçler, bu yöreye özgü pişirme yöntemleri Antep mutfağını tanımamıza faydası olan bu müze küçük ama ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Her gün 08:30-17:30 arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Hamam Müzesi

gaziantep hamam müzesi

“Antep’in Hamamları, sallanır külhanlarıııı”. Şener Şen gibi söyleyince çok akılda kalıcı oluyor. Antep’te hamam meselesi önemli. Kültürün önemli bir parçası. Çeşit çeşit hamam var. Gelin hamamı, sünnet hamamı ama en şaşırdığımız lohusa hamamı. Hızlıca gezilebilen, çok keyifli biz müze.

Giriş yetişkinlere 2₺. Öğrenciler için ücretsiz.

Her gün 08:30-17:30 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Gaziantep Kalesi

Türkiye’de ayakta kalan kalelere güzel bir örnek olduğu söyleniyor bu kalenin. İlk yaıldığında bir gözetleme kulesi iken, Roma döneminde bir kale halini almış. Dürüst olmak gerekirse bizi çok fazla etkilemedi. 2000 yılında yapılan kazılarda bir hamam ve cami bulunmuş. Kalenin üst katına çıktığınızda görebilirsiniz. Gece ışıklandırılması sebebiyle görüntüsü daha güzel. Kalenin içinde Antep’in mücadelesini panolar, heykeller ve bilgilendirme panolarıyla anlatan Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi bulunuyor. Milli Mücadele Müzesi’nin bir benzeri olduğundan biz hızlıca gezdik. Ama orayı detaylı gezdiyseniz/gezecekseniz bizce çok da gerekli değil.

Giriş yetişkinlere 2₺. Öğrenciler için ücretsiz.

Her gün 08:30-17:30 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Hanı

yaşayan müze tarihi gümrük hanı

2011 yılında, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmak amacıyla Gümrük Hanı, yaşayan bir müzeye dönüştürülmüş. İçinde ahşap oymacılığından, gümüşçülüğe, Antep İşi’nden (bir çeşit dantel), takunyaya, gelinliğe kadar çok farklı zanaatleri görebileceğiniz bir han. Antep İşi satan mağazaya bayıldık. İçinde soluklanabileceğiniz ve oldukça da ünlü olan Kahveci Seddar Bey de var.

Pazartesi günleri kapalı olan hanı diğer günler 09:00-18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Tarihi Bey Mahallesi / Eski Antep Evleri

Bey Mahallesi Antep’in en eski mahallelerinden. Birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış. Ermeniler, Suriyeliler yaşamış. Ancak çok bakımsız kalmış. 2007 yılında sokak sağlıklılaştırma projesi kapsamında restore edilmiş. Antep’in en güzel sokakları sanıyoruz burada. Aynı zamanda Oyun ve Oyuncak Müzesi, Atatürk Evi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi ve Ali İhsan Göğüş Müzesi bu mahallede yer alıyor. Yine bu bölgede çok sayıda kafe ve restoran da mevcut.

Geleneksel Antep evlerini de burada görebilirsiniz. O yüzden gezerken evlere ekstra dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Oyun ve Oyuncak Müzesi

oyun ve oyuncak müzesi

Oyuncakları kim sevmez? Hem de çocukluğumuzun oyuncaklarını görmek bizi azıcık da olsa üzdü. Yaşlanıyoruz galiba. Burası ufak ancak bir o kadar sevimli bir müze. Bir de tam biz gezerken bir çocuk grubu geldi. Heyecanlarını ve şaşkınlıklarını görmeniz lazımdı. Hızlıca gezebileceğiniz, çocuklu ailelerin ekstra seveceği biz müze olduğunu düşünüyoruz.

Bir de mağara kısmı eklenmiş müzeye. Farklı milletlerden çocuk heykelleri, o ülkeye özgü öğelerle sergileniyor. Düşünce güzel ancak biraz garip bulduğumuzu itiraf edelim. Gezince belki siz de bizim hak verirsiniz.

Giriş yetişkinlere 2₺. Öğrenciler için ücretsiz.

Her gün 08:30-17:30 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Atatürk Anı Müzesi

atatürk ani müzesi

Atatürk 1933’te Gaziantep’e gelir. Gelişi bir bayram havası yaratır burada. Hatta kendisine fahri hemşehri ünvanı verilir. Bir de doğum yerinin Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde olduğunu gösteren bir kimlik düzenlenir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Atatürk’e olan bağlılığını göstermek için bu müze fikri çıkar ortaya. Geleneksel bir Antep evi olan konak, Konukoğlu ailesi tarafından bağışlanır ve restorasyonlar başlar. Atatürk’in Antep’e geldiğinde yattığı karyola, kullandığı yemek takımı, Antepli önemli kişiliklerin biyografilerini bulabileceğiniz müze oldukça güzel.

Giriş yetişkinlere 2₺. Öğrenciler için ücretsiz.

Her gün 08:30-17:30 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Gaziantep her ne kadar aslında gurme turlar için tercih ediliyor olsa da, yediklerinizi şehri keşfederek yakabilirsiniz:) Şimdiden keyifli geziler!

Bizi Instagram’da takip etmeyi unutmayın! https://www.instagram.com/ucanhollandalilar/

Youtube kanalımız için de şuraya alalım.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.