Stockholm Gezi Rehberi – Biraz İskandinav alır mıydınız?

Evet itiraf ediyoruz biz İskandinavya aşığıyız. Düzeninden midir, mükemmel tasarım anlayışlarından mıdır, ülkelerin doğal güzelliklerinden midir bilmiyoruz. Belki de bunların hepsinin etkisi ve daha bir sürü şey:)

stockholm manzara

Kısacası seviyoruz buraları. İnsanlarını, doğasını. Bir tek soğuğunu ve pahalılığını sevmiyoruz ama ona da katlanacağız artık.

Stocholm bizim ilk İskandinav şehrimizdi. Bu yüzden kendisine karşı pek objektif olamayacağız. 14 ada üzerine kurulu olan bu şehri biz çok sevdik, umarız siz de seversiniz. O zaman hadi buyrun Stockholm Gezi Rehberi’ne!

Dil

İsveççe konuşuluyor haliyle. Birkaç kelime:

Hej: Merhaba

Ja: Evet

Nej: Hayır

Gerisi çok zor:)

Para Birimi

İsveç para birimi İsveç Kronu. Birçok yerde nakit para geçmiyor. İsveç çok yakın zamanda (2025 şu an için hedef) nakit parayı neredeyse tamamen ortadan kaldırmayı planlıyor. Bu yüzden yanınızda mutlaka kredi kartı olmalı.

Hesap kolaylığı açısından 100 SEK’i 10 € gibi düşünebilirsiniz. Yani gördüğünüz fiyatları 10’a bölerseniz € karşılığını bulursunuz. Sonrasında ise TRY’e çevirmeniz gerekecek. Kurların hali malum. Sizi korkutmamak için bu hesabı yazmıyoruz:)

Ne zaman gidilir?

Bir kere öncelikle bu konuya açıklık getirmek istiyoruz. Şu bir gerçek: Buralar çok soğuk! Biz Eylül başında gelmiştik. Bu sayede aşırı soğukla karşılaşmadık . Ancak biraz daha geç gelsek olayların çok farklı bir hal alabileceğini öğrendik.

Bu yüzden aslında en güzeli bahar aylarında ziyaret etmek. Yazın hava sıcaklığı gezmek için ideal olsa da şehir oldukça kalabalık oluyor. Ama günler epey uzun olduğu için, yazın buralara gelip kısa gecelerin tadını çıkartmak da ayrı bir güzel olabilir.

Ne kadar kalmalı?

Şehri doya doya gezmek için 3 tam gün ideal. Burası büyük bir şehir değil ama müze anlamında çok yoğun. O nedenle de en az 3 tam gün gerekli.

Nerde kalmalı?

Biz Park Inn by Radisson Solna‘da kaldık ve fazlasıyla memnun kaldık. Aslında metro istasyonuna yakın olduğunuz sürece nerede kaldığınızın çok bir önemi yok. Çünkü şehir oldukça güvenli.

Ulaşım

Havalanından şehre ulaşım

Stockholm Arlanda Havaalanı’na ulaştıktan sonra en mantıklı yöntem Arlanda Express ile şehir merkezine ulaşmak. Tek yön ücreti 295 SEK.

Şehir içi Ulaşım

Stockholm bizim şimdiye kadar gördüğümüz en güzel metro istasyonlarına sahip. Bu istasyonları gördükten sonra, yürümek ve metro kullanmaktan başka bir ulaşım yöntemi kullanacağınızı düşünmüyoruz.

Solna İstasyonu
Solna İstasyonu

Her metro durağı bir sanat eseri. Vaktiniz varsa birkaç farklı metro durağını ziyaret etmek keyifli olabilir. Toplamda 100 durak olduğunu hatırlatalım. Bu istasyonlar en uzun sanat sergisi olarak da anılıyor. Favorilerimiz Solna ve T-Centralen Station. Metro hattının genel ismi T-bana ve istasyonlar girişlerinde M yerine T harfi var.

Ulaşımı en ucuza getirmenin yolu aşağıda bahsedeceğimiz Stockholm Pass’in yanında bir de “Travel Pass” almak.

Bu seyahat kartı ile Stockholm’deki tüm toplu taşıma araçlarını, kartın geçerliliği boyunca limitsiz olarak kullanabilirsiniz. Maalesef bu kart havaalanı transferini kapsamıyor.

24 saat ve 72 saat olarak iki seçenek var ve fiyatları 120 SEK ve 260 SEK.

Stockholm Pass

Bu kart ile şehirdeki 60 kadar müzeye ücretsiz girebiliyorsunuz. Ayrıca hop on & hop off otobüsleri ve bir bot turu da dahil.

Stockholm’de yapılması en doğru hareketlerden biri. Eğer tek tek müzelere bilet almaya kalkarsanız, toplamda daha fazla para ödemek zorunda kalabilirsiniz. Tabi bu nerelere gitmek istediğinize de bağlı. Genelde 6’dan fazla müzeye girdiğimiz için kartı aldık. Daha az gezmeyi planlıyorsanız bu kartı es geçmenizde bir sakınca yok. Yine de kartı satın almak, parasını çıkartabilmek için sizi daha fazla yer görmeye de teşvik ediyor:)

Fiyatları 1 gün 669 SEK, 2 gün 929 SEK ve 3 gün 1129 SEK. Ulaşım kartını da alıp, kafa rahatlığıyla gezmek mantıklı. Yoksa “Aman bu müze pahalıymış, ay burayı görmesek de olur” gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Detaylar için buraya.

Gezilecek yerler

Gamla Stan

Burası şehrin eski bölgesi yani Old Town. Taa 1200’lü yıllardan kalma. Rengarenk binalar oldukça fotojenik. Burası şehrin kalbinin attığı yer. Tabi hal böyle olunca epey de turistik bir bölge. Dar ara sokaklarda gezinmek oldukça keyifli. Eğer Noel zamanı gidiyorsanız burda kurulan Noel Pazarı’na (Christmas Market-Julmarknad) mutlaka uğrayın.

Gamla Stan

Turistik bir bölge olduğu için yeme-içme konusunda burayı es geçmenizi öneriyoruz.

Aşağıdakiler de yine bu bölgede yer alıyor.

Stockholm Cathedral

Stockholm’ün en eski dini yapılarından olan bu kathedrali, Stockholm Pass ile ücretsiz gezebilirsiniz. Kartsız giriş 60 SEK.

Nobel Prize Museum

Nobel Ödülü’nün verilişinin 100. yılında açılan müzede ödülün tarihçesi ve ödül alan kişilerle ilgili detaylı bilgiler veriliyor. Ara ara farklı konseptlerde sergiler de oluyor. Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi diğer günler ziyaret edebilirsiniz. Detaylı bilgiler için tık tık. Stockholm Pass ile ücretsiz. Kartsız giriş 120 SEK.

Gururumuz Orhan Pamuk
Gururumuz Orhan Pamuk
Royal Palace

Burası kraliyet ailesinin ve diğer kraliyet üyelerinin yaşadığı saray ve Avrupa’nın en büyük saraylarından biri. 600’den fazla odası olan bu sarayın tamamını gezmek tabi ki mümkün değil. Ama, vaktiniz varsa giebilirsiniz. Ayrıca her gün kraliyet askerlerinin nöbet değişim töreni oluyor. Eğer ilginizi çekerse buradan gittiğiniz döneme göre saatlerini kontrol edebilirsiniz. Yine pek sevgili Stockholm Pass ile ücretsiz gezilebilecek olan sarayın kartsız girişi 160 SEK.

Djurgården

Burası da Stockholm’ün başka bir adası. Bu ada üzerinde aşağıda bir kısmından bahsedeceğimiz Vasa Museum, Gröna Lund, Abba Museum, Rosendals Trädgård, Skansen, Isbladskärret, Nordic Museum, Junibacken ve Royal Djurgården Park bulunuyor.

Buraya ulaşmak için Gamla Stan’dan veya Slussen’den ferry’e binebilir, Norrmalmstorg’dan tramvaya binebilir ya da yürüyebilirsiniz ama uzun sürebilir.

Vasa Museum

Adeta Titanik faciasını andıran Vasa, aslında bir savaş gemisi. 1628 yılında ilk seferine çıktığında batar. İlk sefer dediğimize bakmayın, limandan sadece 1300 metre uzaklaşabilmiş. 1961’de müthiş bir kurtarma çalışmasıyla müzede sergilenmeye başlar. İşin enteresan tarafı, yüz yıllarca suyun altında kalmasına rağmen, müzede sergilenen geminin %95’i orijinal parçalardan oluşuyor.

Burası İsveç’in en çok ziyaret edilen müzesi. Burası Stockholm’de mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Müzeyi gezerken, her katta farklı detaylar görüyorsunuz. Açılış kapanış saatleri ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Stockholm Pass ile ücretsiz. Kartsız giriş 150 SEK.

vasa_museum
Vasa Gemisi
Skansen Open Air Museum

Burası dünyanın en eski açık hava müzesi. Eskiden İsveçliler nasıl yaşarmış, neler yaparmış bunları anlamak için bire bir. Örneğin fırına giriyorsunuz ve sizi dönemin kıyafetleriyle satış yapan kadınlar karşılıyor.

Alan olarak oldukça büyük. Hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça keyifli vakit geçirilebilecek bir yer. Ayrıca içinde hayvanat bahçesi ve akvaryum var. Hayvanat bahçesi çocuklar için güzel olsa da fikren karşı olduğumuzu da belirtelim.

Stockholm Pass hem müzede hem akvaryumda geçiyor. Hadi yine iyisiniz:) Kartsız giriş 140 SEK, akvaryumu görmek isterseniz ekstra 120 SEK vermeniz gerekiyor. 4-15 yaş arası çocuklar için genel giriş ücreti 60 SEK. Detaylı bilgi için sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Her gün 10:00-16:00 arası açık.

Abba Museum

Stockholmlü dünyaca ünlü grup Abba ile şehir o kadar gurur duyuyor ki kendileri için bir müze açmışlar. Özellikle Abba hayranıysanız ziyaret etmek için eğlenceli bir müze. Oldukça interaktif. Karaoke yapabilir ya da Abba hologramıyla sahnede dans edebilirsiniz.

Bu müzenin iki sıkıntısı var. Bir: Stockholm Pass geçmiyor. İki: Çok pahalı. Böyle biz müze için aşırı pahalı. Ama yine de hayranıysanız sizi durduramayız.

Her gün 10:00-18:00 arası açık. Giriş 250 SEK.

Gröna Lund

Burası bir amusement park yani eğlence parkı da diyebiliriz. Lokasyonunun çok merkezi ve deniz kıyısında olmasından dolayı oldukça küçük. Ancak, deniz kıyısında olması ona çok farklı bir hava katıyor. Güzel havada gidiyorsanız ve de yeterince vaktiniz varsa denenebilir. Çok farklı ücretlere sahip paketleri mevcut. Stockholm Pass ile giriş ücreti ödemiyorsunuz. Ama aletlere biniş için ücret ödemeniz şart. Bu yüzden sitelerini ziyaret etmeniz daha iyi olur. Nisan-Eylül arası açık.

Grona Lund karşıdan görünüş
Rosendals Trädgård

Şehirdeki en favori yerimizi açıklıyoruz: Rosendals Trädgård. Biz buraya ba-yıl-dık. Hele o elma ağaçlarının içinde, seravari cafe’sindeki brownie bizim buraya tekrar gelme sebebimiz olur.

rosendal

Burası aynı zamanda Royal National Park’ın da bir bölümü. Parkın içinde piknik yapabileceğiniz masalar da var. Üstelik herhangi bir giriş ücreti de yok.

rosendal
Fotografiska

Stockholm’ün en ama en başarılı müzesi. Swedish Museum of Photography ismiyle de anılan müze kesinlikle görmeye değer. Stockholm Pass ile ücretsiz. Kartsız giriş 165 SEK. Kesinlikle birkaç saatinizi buraya ayırmanızı öneriyoruz.

fotografiska

Bir de işin enteresan tarafı Pazar-Çarşamba 09:00-23:00, Perşembe-Cumartesi 09:00-01:00 arası açık. Evet yanlış duymadınız. Bu müze gece de açık. Eğer vaktiniz az ise bu opsiyon çok cazip. Müzenin restoranına yeme-içme bölümünde değineceğiz. Ama manzarası için bile restoranı ziyaret etmenizde fayda var.

fotografiska
Nordic Museum

İsveç tarihi hakkında detaylı bilgi edinmek için bu müzeyi Stockholm Pass ile ücretsiz gezebilirsiniz.

Halk Kütüphanesi

Siz de bizim gibi gittiğiniz şehirlerde kısacık da olsa kütüphane havası koklamayı sevenlendenseniz, burası tam siz göre. Göz atmanızı tavsiye ederiz.

stockholm_library
SkyView

Hadi bir de Stockholm’e tepeden bakalım. SkyView bunun için oldukça yaratıcı bir deneyim olmuş. Stockholm Pass’iniz varsa kesinlikle buraya gelin. Sizi bir çeşit asansörle, dünyanın en büyük kubbeli yapısı olan Ericsson Globe’un tepesine çıkarıyorlar. Manzara çok güzel. Her 10 dakikada bir, asansör 130 metrelik yolculuğunu tamamlamak için yola çıkıyor.

Metroyla Globen’e ulaşmanız yeterli. Sonrasında devasa küreyi takip edin:) Kartsız giriş 160 SEK.

skyview
Moderna Museet

Eğer modern sanata ilgi duyuyorsanız kesinlikle görülmesi gereken bir müze.

Bizim ilgimizi çekenler Picasso, Dali, Gerard Richter, Yves Klein, Louise Bourgeois, Edvard Munch, Marcel Duchamp, Andy Warhol, Wassily Kandinsky eserleri. Tabi ki İskandinav sanatçıları da es geçmeyin.

Ayrıca Robert Rauschenberg’in Monogram adı ünlü eseri keçiyi de mutlaka görün.

Müze sergi kısmı dışında ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Detaylı bilgi için sitelerini kontrol edebilirsiniz.

moderna_museet

Bütçe:

Stockholm maalesef ucuz değil.

Ulaşım: Stockholm Travel Pass alırsanız 72 saatliği 260 SEK. Bir de havalanın gidiş dönüş 590 SEK.

Stockholm Pass: 3 günlüğü 1129 SEK. Bunu alırsanız ekstra Abba Müzesi kalıyor. Onun da giriş ücreti 250 SEK.

Konaklama: Hosteller 300 SEK civarı, ortalama oteller 1000 SEK.

Yeme içme: Günlük 400 SEK tabi ki üst limit yok:)

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.