Yurtdışı gezilerine başlamak için bir nokta seçmek istiyorsanız, Lviv en güzel seçeneklerden biri. Vize istememesinin yanında çooookk ucuz olması ve bekleyebileceğinizden çok daha kaliteli mekanları, bu noktayı iyice ilginç hale getiriyor. Lviv yeme içme rehber için tık tık.

Aklımızda ne zamandır vardı Lviv. Ama bir türlü denk getirememiştik. Biletlere bakıp bakıp duruyorduk. “Acaba 3 gün çok mu? Kiev’le birleştirmeli mi?” diye düşünürken, kendimizi Lviv’de buluverdik. İyi ki gitmişiz. Bu küçük ama bir o kadar da sevimli şehri çok sevdik.

Ukrayna’nın para birimi Grivna (UAH). 1 Grivna Eylül 2019’da yaklaşık 25 kuruştu.. Bu yüzden gezerken her şeyi 4’e bölüp hesap yapmak kolay oldu. Euro için de 25’e bölüyorduk. Birçok Avrupa ülkesine göre oldukça ucuzdu. Tekrar tekrar söyleyeceğiz sanırım:)

Dil konusu çok hayati bir sıkıntı yaşatmasa da azıcık can sıktı. Ülkenin resmi dili Ukraynaca. Alfabe de Kiril alfabesi. Birçok mekanda Latin Alfabesi ile isimler yazılmış. Yine birçok mekanda İngilizce menü de mevcut ancak halk İngilizce konusunda süper değil. Biz çok sorun yaşamadık. Ama dili iyi kullanamadıkları için emir verir gibi cümle kuruyorlar. Sakın alınmayın.

Diğer bir ucuz Avrupa destinasyonu için sizi Lizbon Rehberimiz‘e alalım.

Ne kadar kalınır?

Lviv, müze veya turistik destinasyon konusunda çok fazla zengin bir şehir değil. Buna rağmen 1500’ün üzerindeki cafe, restoranları ve daha da önemlisi gece hayatıyla eğlence turizmi için oldukça önemli bir durak. 48 saat içerisinde Lviv’i tümüyle görebilirsiniz.

Ne zaman gidilir – Lviv Festivalleri?

Şehirde görülecek hemen her şey küçük bir bölgede yer aldığı için, yürüyerek gezmeyi tercih etmek en mantıklı karar. Ancak, bahar ayları bile birçok insan için soğuk olabilir. En ideal zaman dilimi Mayıs – Eylül arası gezmek. Bu dönemde hava 15-25 derece bandında seyrediyor. Yine de soğuk zaman dilimlerinde giderseniz, çok ucuz olan taksileri kullanarak soğuktan kaçabilirsiniz.

Şehir tam bir festival cenneti. Yılda yaklaşık 50 civarında festivale ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple gitmeden önce mutlaka ve mutlaka festival takvimini kontrol edin.

Ulaşım

Şehrin ucuz ve küçük olduğundan bahsetmiş miydik? Taksi ile havaalanından şehir merkezine ulaşmak yaklaşık 4 € tutuyor. Şehir içinde göreceğiniz mekanların tümü de yaklaşık 2 km’lik bir alan içerisinde yer alıyor. O nedenle toplu taşımaya ihtiyaç duyacağınız bir şehir değil.

Nerede Kalınır?

Şehirde görülecek hemen her şey Rynok Meydanı ve etrafına kümelenmiş durumda. Bu sebeple meydana yakın herhangi bir noktada kalabilirsiniz. Her bütçeye uygun sınırsız sayıda opsiyon bulunuyor. Biz henüz 5 aylık bir otel olan Grüner Lviv Boutique Hotel‘de kaldık.

Lviv Gezilecek yerler

Rynok Meydanı

Lviv’de görmek isteyeceğiniz hemen her şey bu meydanda yer alıyor. Diğer Avrupa meydanlarının aksine, tam ortasında belediye binası yer alıyor. Bahar ve yaz aylarında hemen her gece sokak çalgıcıları eşliğinde dans eden, Drunk Cherry’nin önünde likör içip şarkılar söyleyen Lviv’lileri görebilirsiniz. Nerdeyse günün her saati yaşayan bir meydan.

Lviv Rynok Meydanı

Ermeni Bölgesi

Henüz ortada bir şehir bile yokken Selçuklu akınlarından kaçan Ermeniler bu bölgeye yerleşmiş. Kral Danylo, bu bölgeye resmi bir yerleşim kurma kararı verince de, bu insanlara şehrin tam ortasındaki bu bölgeyi vermiş. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Ermeni halkın büyük kısmı Polonya’ya göçe zorlanmış. Bu sebeple şu anda yoğun bir Ermeni yerleşimi olmasa da, hala Ermeni bölgesi olarak anılıyor. Burayı bulmakta çok zorlanacağınızı düşünmüyoruz. Çünkü, bütün iyi restoran ve cafelerin toplandığı Virmens’ka Sokağı bu bölgenin merkezi. Zaten Ermeni katedrali de yine bu sokakta yer alıyor. Yürümekten yorulduğunuzda buraya gelip, herhangi bir mekana oturabilirsiniz.

Adres: Virmens’ka St

Ermeni Katedrali

Sürekli olarak barok, gotik mimariye alıştıktan sonra katedral dışardan bize çok ilginç görünmedi. Ama, katedralden içeri adım attığımız anda, atmosfer yüzümüze tokat gibi çarptı. Pazar ayinine denk gelmiş olmamız da belki bunda etkili olmuştur. Katedralin iç kısmı kadar avlusu da çok etkileyici. Özellikle burada bulunan ahşap şapeli mutlaka görmelisiniz. Katedralin girişi ise Ermeni sokağında değil, hemen arka sokakta yer alıyor.

Lviv Ermeni Kilisesi

Adres: Virmens’ka St, 7/13

Boim Şapeli

Tarihçesi çok iyi bilinmeyen Boim ailesi tarafından yaptırılmış yaklaşık 300 yıllık bir şapel. Boim ailesinin tarihi Lviv’de oldukça kısa sürmüş olsa da, bugüne kadar ulaşmış müthiş bir eser bırakmışlar. Şapel farklı mimari izleri bir arada taşıyor. 4 yönde yer alan kumtaşından yapılan fasad üzerine, dünyanın farklı bölgelerinden öğeler ve hikayeler kazınmış durumda. Ama mimari ağırlıklı olarak Hollanda tipi. Şapelin tepesinde yer alan Hz. İsa heykeli, dünyada başka bir örneği olmayan şekilde çarmıhı ile birlikte oturmakta. Sadece yaz aylarında olsa da 30 UAH verip şapeli gezebilirsiniz.

Lviv Boim Şapeli

Adres: Katedralna Square, 1

Belediye Binası

Rynok meydanının tam göbeğinde yer aldığını söylemiştik. Belediyede evrak işiniz yoksa, sizin için önemli olan kısmı binanın tepesinde yer alan kule. Burası en iyi panoramik Lviv manzarasını izleyebileceğiniz iki noktadan biri. Diğeri ise High Castle. Ama bizce boşuna vaktinizi oraya gidip harcamayın. Kuleye tırmanmak biraz efor gerektiriyor. Oldukça fazla sayıdaki basamağı aştıktan sonra, enfes bir manzara karşılıyor bizi. Binaya giriş ücretsiz. Ama tepeye çıkmak için 40 UAH vermeniz gerekiyor. Ufak bir tüyo verelim. En azından ilk 4 katı pas geçmek için mutlaka asansörü kullanın.

Lviv Belediye Manzara

Adres: Rynok Square, 1

Eczacılık Müzesi – Аптека-музей

Lviv’deki en enteresan müzelerden birisi. Giriş ücreti 30 UAH. Ancak, müzenin bir problemi var. Açıklama ya hiç yok ya da Ukraynaca.Bu sebeple hakkını vererek gezmek istiyorsanız mutlaka bir tur satın alın. Müzenin kendisi doğrudan böyle bir hizmet vermiyor. Ama viator.com gibi sitelerde ilgili turları bulabilirsiniz. Müzede eski eczacılık aletlerinin yanısıra gizli bir zindan bulunuyor. Vakti olanlar için daha fazla detay verip sürprizleri kaçırmayalım.

Lviv Eczacılık Müzesi

Adres: Stavropihiiska Street, 3

Kayıp Oyuncaklar Avlusu

Lviv enteresanlıklarda sınır tanımıyor. Rynok Meydanı’nın 200 metre kadar ilerisinde bir oyuncak mezarlığı yer alıyor. Bölgede yaşayan bir kişi bulduğu iki oyuncağı, sahibi geri dönerse diye bu bölgeye bırakıyor. Sahibi geri gelmediği gibi, oyuncak bulan buraya getirip bırakmaya başlıyor. Sonuçta ortaya bu enteresan alan çıkıyor.

Lviv Kayıp Oyuncak Avlusu

Adres: Knyazya Leva Street, 3

Ivan Franko Parkı

Şehirde iki adet park bulunuyor, Stryiskyi ve Ivan Franko. Stryiskyi her ne kadar çok daha büyük olsa da, Ivan Franko merkeze çok daha yakın olduğu için ulaşımı daha kolay. Oldukça sevimli ve güzel bir park burası. Şehir merkezinden kaçıp, biraz nefes almak için çok güzel bir alternatif. Instagram için de güzel bir önerimiz var. Sabah erken saatlerde parkın üst tarafında sis oluşuyor. Eğimden ötürü, sonsuz bir orman gibi görünüyor bu sayede.

Ivan Franko Parkı

Adres: Ivan Franko Park

Lychakiv Mezarlığı

İsmi mezarlık olsa da, muhteşem bir açık hava sanat galerisi. Merkezden yürüyerek 15-20 dakika mesafede yer alıyor. İçerisinde Ukrayna tarihi için önemli politikacı, sanatçı, sporcular ile birlikte 400.000 kişinin mezarı yer alıyor. Ayrıca, Çanakkale’dekine benzer şekilde, 1. Dünya Savaşı sırasında Ukrayna’ya karşı savaşmış, Polonya askerleri için anıtmezarı da bulunuyor.

Lviv Lychakiv Polonya Mezarlığı

Standart mezarlıklardan farkı, tüm mezarlar sahibini yansıtacak şekilde tasarlanmış. Her mezar, adeta ayrı bir sanat eseri. Girişte alabileceğiniz haritada, gezmeniz gereken rotalar gösteriliyor. Turist rotasını yapmak yeterli. Mezarlığın giriş ücreti 40 UAH.

Ivan Franko Mezarı

Adres: Mechnykova St, 33

Bernardine Manastırı

Merkezin hemen girişinde yer alan manastır, dışardan çok etkileyici görünmeyebilir. Ama bir şans vermenizi öneririz. Tam bir kilise cenneti olan Lviv’deki, en etkileyici iç mekan sanırız burada. Özellikle Pazar günü öğleden sonra bir saatte giderseniz, düğüne denk gelebilirsiniz. Manastırın kendisi ve düğün atmosferi birleşince çok daha keyifli oluyor.

Lviv Bernardine Manastırı

Adres: Soborna Square, 3А

Lviv Opera Binası

Eğer ziyaret tarihinize denk geliyorsa mutlaka bir opera izlemeye gitmenizi öneririz. Oyunların kalitesi de üst düzey. Ama, opera binasının iç dizaynı da çok etkileyici. Sadece bir perde salonun kendisini izlemekle geçti. Daha önce opera tecrübeniz yoksa, çok iyi bir başlangıç yapmış olursunuz.

Opera Koridor

Operanın tek bir sıkıntısı var. Oyunlarda İngilizce üst yazı bulunmuyor. O sebeple, operanın sözlerini önceden indirip kendiniz takip etmek isteyebilirsiniz. Bilet fiyatları 100-450 UAH arasında değişiyor. Programa buradan ulaşabilirsiniz. İki ipucu: mümkünse biletinizi balkondan alın ve yanınızda su götürün. Zira operanın içinde satış yapılan yerlerde su çok hızlı tükeniyor.

Opera Binası Salon

Adres: Svobody Ave, 28

Olha and Elizabeth Kilisesi

Kilise cenneti olan Lviv’de kapanışı bir kilise ile yapmak gerekir. Tarihi çok eski olmasa da müthiş bir gotik mimari örneği olan Olha ve Elizabeth Kilise’sini sakın es geçmeyin. Eğer şehre tren ile gelecek olursanız, istasyonun hemen yanında yer alıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında bombardıman esnasında zarar gören kilise, 1991’e kadar depo olarak kullanılıyor. Sovyetler Birliği’nin dağılması ile tekrar kilise hüviyetine kavuşup tamir ediliyor.

Adres: Kropyvnyts’koho Square, 1

Gezilebilecek diğer yerler

Lviv bu kadarla bitmiyor. House of Scientists, Pototski Sarayı, İtalyan avlusu, cephanelik müzesi, sayısız kilise ve katedral yer alıyor. Vaktiniz varsa her birini ayrı ayrı gezip, oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Keyifli gezmeler.

Ukrayna’da görmek istediğimiz bir başka nokta olan, başkent Kiev’i ise gezgin dostumuz Bujuyollarda, Kievlilerden daha iyi anlatmış ve gezmiş. Buju’nun Kiev Gezilecek Yerler listesi yazısı için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.