Belgrad Gezi Rehberi – Karışık duygular içersindeyiz!

Belgrad, Sırbistan’ın bizden vize istememesi sebebiyle Türklerin kalbinde hemen taht kuran bir Balkan şehri. Bir de buna diğer Avrupa ülkelerine ve hatta yeme içmede Türkiye’ye göre bile daha ucuz olması da eklenince, bize de gidip Sırbistan’ın güzelim başkentini keşfetmek kalıyor.
Şehirde genel bir rahatlık havası var. Yeme içme anlamında, herkesi oldukça mutlu bir şekilde evine yollayacak bir mutfağa sahipler. Aynı zamanda, gençleri ve kendini genç hissedenleri mutlu edecek bir gece hayatı da Belgrad’da sizleri bekliyor.
Belgrad kelime anlamı olarak beyaz şehir demek. Şehri çevreleyen surların beyazlığından dolayı böyle dendiğine dair bir duyum aldık.
Havaalanından merkeze doğru giderken hem şehrin yeni olan kısmı Neo Belgrad’ı hem de sosyalist dönemden kalan binaları görmeye başlıyorsunuz. Sanıyoruz Belgrad en çok bu anlamda kalbimizi çalıyor. Karşıtlıklar göze hitap etmese de bizi oldukça etkiliyor.
1521’de Kanuni Sultan Süleyman şehri ele geçirdikten sonra, buradaki Sırplar günümüzde Belgrad Ormanı olarak bilinen bölgeye gönderilmiş. Belgrad Ormanı’nın ismi buradan geliyormuş.
Tam 357 yıl Osmanlı egemenliğinde kaldığı için birçok ortak yön barındırmamız tabi ki de tesadüf değil.
Bizce Belgrad, 2-3 gün geçirmek için çok ideal bir şehir. Ayrıca birçok kişinin Bekarlığa Veda konsepti için, ucuz ve yakın olmasından dolayı tercih ettiği destinasyonlardan.
O zaman fazla beklemeden geçelim rehberimize.
Ne kadar kalmalı?
Bizce 2-3 gün bu şehri keşfetmek için yeterli.
Para Birimi
Sırp dinarı (RSD) kullanılıyor. Hesap kolaylığı açısından, Türk Lirası karşılığını bulmak için 20’ye bölebilirsiniz. Ama yine de gitmeden güncel kuru kontrol edin.
Havalanında sakın döviz bozdurmayın. Cidden çok düşük bir kurdan bozuyorlar. Şehir içindeki döviz büroları çok daha iyi.
Ne zaman gitmeli?
Bizim önerimiz bahar ayları. Ama şehir canlı olduğundan ne zaman giderseniz gidin keyif alırsınız. Tabi soğuğa karşı ne kadar dayanıklısınız bu da önemli. Ama uygun giyinirseniz birşeycik olmaz.
Nerde kalmalı?
Biz AirBnb’den ayarladığımız bu evde kaldık ve de çok memnun ayrıldık. Ev sahibimiz dünya tatlısıydı. Bizi arabasıyla şehre kadar bile bıraktı.
Belgrad ucuz mu?
Yazının başında da belirttiğimiz gibi evet ucuz. Birçok Avrupa ülkesiyle kıyaslayınca fiyatlar fazlasıyla ucuz. Hatta yeme içme konusunda Türkiye’den de ucuz diyebiliriz.
Ulaşım
Belgrad’a gelmek için önce Nikola Tesla Havaalanı’na ulaşmanız gerekiyor. İstanbul’dan Belgrad’a ucuz uçak bileti bulma şansınız çok yüksek.
Havaalanından şehre ulaşım:
Bizim önerimiz havaalanından kalkan A1 otobüsüyle Slavija Square’e gelmeniz. Burdan da yürüyerek ya da taksiyle kalacağınız yere ulaşabilirsiniz. Tek yön otobüs biletleri 300 RSD.
Şehir içi ulaşım:
Biz genel olarak taksi ve tabanvay kullandık. Eğer ihtiyacınız olursa günlük otobüs bileti alabilirsiniz ama bizce gerek yok. Taksilerde pazarlık yapmayı unutmayın.
Gezilecek Yerler
Stari Grad
Burası şehrin eski kısmı. Biz diğer Avrupa ülkelerindenki gibi Old Town görmedik burda. Daha geniş bir alana yayılmış tarihi şehir merkezi gibi düşünebilirsiniz.
Kalemegdan
Belgrad’da Kalemegdan gibi Türkçe’ye çok yakın kelimeler göreceksiniz. Şimdiden söyleyelim, şaşırmayın.
Adından da anlaşılacağı üzere burası Kale Meydan. Burası aslında Belgrad Kalesi’nin içinde, kocaman bir park ve Belgrad’ın en turistik bölgelerinden biri.
Biz birden fazla kez gittik buraya. Çünkü içinde hem görülecek şeyler var. Hem de yazın konser gibi etkinlikler de oluyor. Bir de eskiden fuarlarda olduğu gibi bir sürü stand’da hediyelik eşyalar satılıyor. Fiyatlar bir tık daha pahalı ama güzel şeyler bulabilirsiniz.
Burdan aynı zamanda Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği noktaya görmek de mümkün. Manzara güzel, sevgiliyle romantik vakit geçirmelik:)
İçinde Askeri Müze, St. Petka, Ruzia kiliseleri ve Sırbistan’ın Osmanlı ile Avusturya Macaristan İmparatorluğu’na karşı zaferini simgeleyen Pobednik Heykeli görülecek yerlerden.
İstanbul Kapısı ve Defterdar Kapısı yine görülmesi gerekenler arasında.





Aziz Sava Katedrali
Gelelim Belgrad’ın bir diğer önemli, görülmesi gereken noktasına.
Mimari olarak bir camiyi ve hatta Ayasofya’yı anımsatan oldukça dikkat çekici bir yapı. Burası bir Ortodoks kilisesi ve Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu Aziz Sava’ya adanmış.
Epey heybetli bir kilise. Dilerseniz içini ücretsiz gezebilirsiniz. Hatta bir de gece gidip görün mümkünse. Gece ışıklandırması oldukça güzel.





Knez Mihailova Caddesi
Burası Belgrad’ın en hareketli caddesi. Bir sürü mağaza, restoran ve pasaj var. İstiklal Caddesi’ni andırıyor. Sokak sanatçıları, gazete satan ufak dükkanlar var.Çoğu zaman oldukça kalabalık. Ama araç girişi olmadığı için gezmesi oldukça keyifli. Güzel lokal mağazalar da var.
Tašmajdan Park
Şehrin göbeğindeki tatlış park. Biz gittiğimiz şehirlerde parklara gitmeyi gerçekten çok seviyoruz. Bu şekilde lokal halkı da gözlemleme şansımız oluyor. Burası çocuklu aileler için de ideal. Çünkü içinde güzel bir oyun parkı var. Buraya gelmişken St.Mark’s Kilisesi’ni görmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca Nikola Tesla Müzesi’ne de oldukça yakın bir konumda.
1830’da Sırbıstan bağımsızlığını kazandığında, bağımsızlık bildirisi bu meydanda okunmuş.





Tašmajdan-Arkada St. Mark’s Kilisesi
St. Mark’s Kilisesi
Tašmajdan’ın en başında ve parlamento binasının yanında bulunan kilise. Bizans tarzı ile inşa edilen kilisede birçok seremoni de oluyor. Eğer lokal bir evlilik törenine şahitlik etmek isteseniz, yazın mutlaka bir kontrol edin.
Nikola Tesla Müzesi
Ünlü Sırp bilim adamı Nikola Tesla’yı hem kişisel olarak, hem de yaptığı işler olarak daha yakından tanımak, icatlarını ufak deneylerle anlamak için küçük, ama oldukça eğlenceli bir müze. Ayrıca küllerinin olduğu vazo da yine bu müzede sergileniyor. İngilizce olarak rehberli turlar düzenleniyor. Alacağınız bilet bu turu da kapsıyor.
Giriş ücreti 500 RSD.
Pazartesi günleri kapalı olan müze, diğer günler 08:45-20:00 arası açık. Müze hem küçük hem de yoğun ilgi görüyor. Bu yüzden Pazartesi-Cuma günleri arası +381 (0) 11 24 33 886 nolu telefonu arayarak ya da info@tesla-museum.org adresine e-mail göndererek rezervasyon yapmanızı, hem biz hem de müze şiddetle tavsiye ediyor.
Detaylı bilgi için sitesine bir göz atın deriz.





Trg Republike – Cumhuriyet Meydanı
Burası lokallerin buluşma noktası. Meydanda atı üzerinde duran Prens Mihailo heykelini göreceksiniz. Meydanın etrafında da yine tarihi binalar mevcut.
Ayrıca ilginizi çekerse National Museum in Belgrade (Ulusal Müze) de bu meydanda bulunuyor.





National Museum in Belgrade
Eğer müzelere ilginiz varsa güzel alternatif. Müze Pazartesileri kapalı Pazar günleri bu müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz. Salı, Çarşamba, Cuma ve Pazar 10:00-18:00 arası açık. Perşembe ve Cumartesi 12:00-20:00 arası açık. Pazar harici bir gün giderseniz sergiye girmezseniz 300 RSD, sergi ile beraber müze 600 RSD.
Skadarlija
Burası İstanbul’un Cihangir’i. Eskiden özellikle sanatçıların vakit geçirdiği Bohem olarak adlandırılan eski bir bölge. bizce kesinlike görülmesi gereken yerlerden.
Bir de özellikle Kafana adı verilen bölgenin eski restoranlarını mutlaka denemelisiniz. Bizim önerilerimiz Tri Šešira ve Dva Jelena.





Belgrade Design District
Makedonska Caddesi üzerinde bulunan ve genç Sırp tasarımcıların dükkanlarının olduğu cool bir alışveriş merkezi. Vaktiniz varsa mutlaka gidin. Çok güzel tasarım ürünler var.
Beton Hala
Beton Hala, Sava nehri kıyısında, bir sürü bar ve restoranlardan oluşan bir sahil şeridi.
Burası her daim hareketli. Gündüz nehir kenarında yürüyüş yapabilir, kahve içebilir veya öğle yemeği yiyebilirsiniz. Akşam gün batımına yakın birşeyler içebilir, yemek yiyebilir ya da daha geç vakitte gece klüplerini deneyebilirsiniz.
Favorilerimiz Cantina de Frida ve Ambar.





Novi Beograd-New Belgrade
Burası da şehrin yeni kısmı. Old Sava Bridge’den geçerek bu kısma ulaşabilirsiniz.
Zemun
Neo Belgrad tarafında olan bu ufak bölge son zamanlarda oldukça popüler. Nehir kenarında yürümek ya da Gardoš Kulesi’nin tepesine çıkmak oldukça keyifli.
Gardoš Kulesi
Aynı zamanda Millennium Kulesi olarak da bilinen kulenin tepesine çıkıp, manzaranın keyfini çıkarmanızı öneririz. Ücreti 200 RSD.





Ada Ciganlija
Tuna ve Sava nehirlerinin ortasında bulunan ve anakara bağlantısı olan küçük bir ada. Eğer ekstra vaktiniz varsa buraya da bir göz atabilirsiniz. Burası yaz aylarında yerli halk tarafından epey ziyaret ediliyor. Sahilde güneşlenenleri ve nehirde yüzenleri görebilirsiniz.